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CERTIFICATE

STATE OF WISCONSIN
DEPARTMENT OF REGULATION AND LICENSING

TO ALL WHOM THESE PRESENTS SHALL COME, GREETINGS:

I, Patrick D. Braatz, Director, Bureau of Health Professions in the
Wisconsin Department of Regulation and Licensing and custodian of the
official records of the Medical Examining Board, do hereby certify that the
annexed rules were duly approved and adopted by the Medical Examining
Board on the 16t day of January, 2000.

I further certify that said copy has been compared by me with the
original on file in this office and that the same is a true copy thereof, and
of the whole of such original.

IN TESTIMONY WHEREOF, I
have hereunto set my hand and
affixed the official seal of the
board at 1400 East Washington
Avenue, Madison, Wisconsin this
ay of January, 2000.

&
atvick D. Braatz, iréctor, Bureau of
Henlth Professions, Department of
Regulation and Licensing
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STATE OF WISCONSIN

MEDICAL EXAMINING BOARD
IN THE MATTER OF RULE-MAKING : ORDER OF THE
PROCEEDINGS BEFORE THE :  MEDICAL EXAMINING BOARD Q. (3
MEDICAL EXAMINING BOARD : ADOPTING RULES -

: (CLEARINGHOUSE RULE 99-128)

ORDER

An order of the Medical Examining Board to amend Med 1.06 (1) (a) (intro.) and (d), (3) (a),
(b), (d), (e), (f) (intro.) and (g), 1.08 (2), 2.02 and 2.04, relating to computer-based examinations.

Analysis prepared by the Department of Regulation and Licensing.

ANALYSIS
Statutes authorizing promulgation: ss. 15.08 (5) (b), 227.11 (2) and 448.40 (1), Stats.
Statutes interpreted: $.448.05 (6), Stats.

In this rule-making order the Medical Examining Board amends its rules relating to the change
from a paper and pencil examination to a computer-based examination. This amendment will
allow for the computer-based examination administration of the USMLE (United States Medical
Licensing Examination) beginning in 1999.

After December 31, 1993, the FLEX examination was no longer the licensing examination
administered by the board. Therefore, the last sentence of s. Med 10.06 (3) (a) is repealed in that
the examination does not consist of the 2-component FLEX; but, rather, the board now accepts
the 3-step USMLE sequence. Ins. Med 2.02 the word “such” is changed to the word “the” to
comply with the Administrative Rules Procedures Manual.

In s. Med 2.04 language is repealed relating to temporary licenses expiring on the first day the
board begins its examination. The board at one time administered the examinations in June and
December. The Medical Examining Board does not schedule examinations any longer. An
applicant can take the examination any day of the week because of the computer-based

examination.

TEXT OF RULE

. SECTION 1. Med 1.06 (1) (a) (intro.) and (d) and (3) (a), (b), (d), (e), (f) (intro.) and (g)
are amended to read:

Med 1.06 (1) (a) (intro.) All applicants shall complete the wxitten computer-based
examination under sub. (3) (b), and an open book examination on statutes and rules governing
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the practice of medicine and surgery in Wisconsin. In addition, an applicant may be required to
complete an oral examination if the applicant:

(d) Where-both-wuitten Written, computer-based and oral examinations
are as required they shall be scored separately and the applicant shall achieve a passing grade on
all examinations to qualify for a license.

(3) (a) The board accepts the FLEX examination administered on or before
December 31, 1993, as its written examination and requires a score of not less than 75.0 on each
component of the 2-component FLEX examination administered on or after January 1, 1985.
Every applicant shall take have taken the complete 2-component examination the first time the

apphcant is was admltted to the FLEX exammatlon I-f—t-he-appheam-fa-pls-te-aemexe-a-passmg

(b) Commencing January 1, 1994, the board accepts the 3-step USMLE
sequence as its written or computer-based examination and administers step 3 of the sequence.
Minimum standard passing scores for each step shall be not less than 75.0. Applicants shall
complete all 3 steps of the examination sequence within 7 years from the date upon which the
applicant first passes a step, either step 1 or step 2. Applicants who have passed a step may not
repeat the step unless required to do so in order to comply with the 7-year time limit. If the
applicant fails to achieve a passing grade on any step, the applicant may apply for and be
reexamined on only the step failed according to the reexamination provisions of s. Med 1.08 (1).

(d) The board may waive the requirement for written or computer-based
examinations required in this section for any applicant who has achieved a weighted average
score of no less than 75.0 on all 3 components of the FLEX examination taken prior to January 1,
1985 in a single session in another licensing jurisdiction in the United States or Canada, in no
more than 3 attempts. If the applicant had been examined 4 or more times before achieving a
weighted average score of no less than 75.0 on all 3 components, the applicant shall meet
requirements specified in s. Med 1.08 (2).

(e) The board may waive the requirement for written or computer-based
examinations required in this section for any applicant who has achieved a score of no less than
75.0 on each of the 2 components of the FLEX examination administered on or after January 1,
1985 in another licensing jurisdiction in the United States or Canada, if the applicant achieved a
score of no less than 75.0 on each of the 2 components in no more than 3 attempts. If the
applicant has been examined 4 or more times before achieving a score of 75.0 on either or both
components of the FLEX examination, the applicant shall meet requirements specified in
s. Med 1.08 (2).

(® (intro.) An applicant who has passed all 3 components of the
examinations of the following boards and councils may submit to the board verified
documentary evidence thereof, and the board will accept this in lieu of requiring further written
or computer-based examination of the applicant.
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(g) An applicant who has received passing grades in written or computer-
based examinations for a license to practice medicine and surgery conducted by another
licensing jurisdiction of the United States or Canada may submit to the board verified
documentary evidence thereof. The board will review such documentary evidence to determine
whether the scope and passing grades of such examinations are substantially equivalent to those
of this state at the time of the applicant’s examination, and if the board finds such equivalence,
the board will accept this in lieu of requiring further written or computer-based examination of
the candidate. The burden of proof of such equivalence shall lie upon the applicant.

SECTION 2. Med 1.08 (2) is amended to read:

Med 1.08 (2) If an applicant has been examined 4 or more times in another licensing
jurisdiction in the United States or Canada before achieving a passing grade in written or
computer-based examinations also required under this chapter, the board may require the
applicant to submit evidence satisfactory to the board of further professional training or
education in examination areas in which the applicant had previously demonstrated deficiencies.
If the evidence provided by the applicant is not satisfactory to the board, the board may require
the applicant to obtain further professional training or education as the board deems necessary to
establish the applicant’s fitness to practice medicine and surgery in this state. In order to
determine any further professional training or education requirement, the board shall consider
any information available relating to the quality of the applicant’s previous practice, including
the results of the applicant’s performance on the oral examination required under s. 448.05 (6),
Stats., and s. Med 1.06.

SECTION 3. Med 2.02 is amended to read:

Med 2.02 Applications, credentials, eligibility, and issnance. An applicant who is a
graduate of a medical school in this state, or of whom the board will require no further
examination under the provisions of s. Med 1.06 (3), may make application to the board for
temporary license prior to regular license to practice medicine and surgery. In either case, such
the applicant shall have submitted to the board the application and documents required under
ch. Med 1 for regular license to practice medicine and surgery, and shall in addition submit to the
board an application for temporary license prior to regular license on forms provided for that
purpose by the board. Saeh The application shall be made not less than 30 days prior to the date
set-ba%e—boa;d—for—d&abeld-mg—eﬁq-ts next scheduled examinations for regular license. The
application and required documents for regular license to practice medicine and surgery and the
application for temporary license prior to regular license will be reviewed by 2 officers of the
board. In the case of an applicant of whom the board will require no further written or computer-
based examination, upon the finding of sueh the 2 officers of the board that such the applicant is
qualified for regular license except for having taken and passed the oral examination required
under s. Med 1.06, the board, acting through sueh the 2 officers, may issue a temporary license
prior to regular license to practice medicine and surgery to sueh the applicant. In the case of an
applicant who is a graduate of a medical school in this state, upon the finding of such the 2
officers of the board that such the applicant is eligible for admission to examination for regular
license under s. Med 1.06, the board, acting through sueh the 2 officers, may issue a temporary
license prior to regular license to practice medicine and surgery to sueh the applicant.
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SECTION 4. Med 2.04 is amended to read:

Med 2.04 Expiration. A temporary license prior to regular license to practice medicine
and surgery granted under this chapter shall expire by its terms 60 days after the next scheduled

examination for regular license is-given-bythe-board, or on the date following the examination of
an applicant on which the board grants or denies sueh the applicant a regular license to practice

rnedlcme and surgery, Whlchever occurs ﬁrst,-or—such—tempomy—hcense—pne&te—regula&-kceme

Meexammaﬁen A regular hcense to practlce med1c1ne and surgery is deemed demed by the
board on the date the applicant is sent notice from the board that he or she has failed the
examination for regular license to practice medicine and surgery.

(END OF TEXT OF RULE)

The rules adopted in this order shall take effect on the first day of the month following
publication in the Wisconsin administrative register, pursuant to s. 227.22 (2) (intro.), Stats.

Dated: ’/ / 7/ 2442 Agency / AV A %A%&)
/ / Chairperson ¢
Medical Examining Bdard

g:\rules\med2.doc
12/2/99
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State of Wisconsin
DEPARTMENT OF REGULATION AND LICENSING

CORRESPONDENCE/MEMORANDUM

DATE: January 21, 2000

TO: Gary Poulson
Assistant Revisor of Statutes

FROM: Pamela A. Haack, Paralegal
Department of Regulation and Licensing
Office of Administrative Rules

SUBJECT: Final Order Adopting Rules

Agency: Medical Examining Board
Clearinghouse Rule 99-128
Attached is a copy and a certified copy of a final order adopting rules.
Please stamp or sign a copy of this letter to acknowledge receipt.

Thank you.
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